Samen sterk tegen online pesten

Incompany training

Sterk praktijkgericht

Beschikbaar in heel Nederland

Klassikaal, virtueel klaslokaal of e-learning

Deze pagina delen:

Door de jaren heen zijn er steeds meer manieren van pesten ontstaan. Tegenwoordig wordt er niet meer alleen gepest in de ‘offline’ wereld, in het echte leven, maar ook in de ‘online’ wereld. Dat betekent dat als een kind op school gepest wordt, het pesten niet stopt als hij of zij thuis is. Het gaat door op de mobiele telefoon, de computer of op andere mobiele apparaten die toegang bieden tot internet. Pesten kan 24/7, non-stop plaatsvinden. Deze cursus biedt tools aan onderwijsprofessionals m.b.t preventie en aanpak van online pesten.

Kun je online pesten voorkomen en is er eigenlijk een verschil tussen offline pesten en online pesten? Tijdens de cursus wordt je meegenomen in de wereld van het online pesten. Hoe en waar gebeurt het en wat zijn de consequenties van het online pesten voor het slachtoffer en de dader?


De signalen en de manier waarop je ondersteuning kunt bieden aan het slachtoffer worden besproken. Het is belangrijk om te weten wat de school kan doen en wat je als leerkracht zelf kan doen, preventief en curatief. Na de cursus kun je in de school met het team en in de klas met je leerlingen aan de slag door duidelijk positie in te nemen t.a.v. het online pesten. Waar sta je als school voor en aansluiting in lessen vinden om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij de leerlingen.


Over de cursus

Gedurende een studieochtend of -middag (4 uur) wordt op interactieve wijze aandacht besteedt aan het thema online pesten. Deelnemers krijgen achtergrond informatie met betrekking tot het thema online pesten op basis van literatuur, onderzoek en ontwikkelingen t.a.v. overheidseisen en maatschappelijke ontwikkelingen.


De cursus kent de volgende onderdelen:

  • Achtergrond informatie over offline pesten en online pesten
  • Online pesten in beeld en signaleren
  • Aanpak van (online) pesten
  • Antipest programma’s op een rij
  • Ondersteuningshulp binnen en buiten de school
  • Het Sociaal Veiligheidsplan: antipestbeleid
  • Online weerbaarheid: aandacht voor online pesten in de school en in de klas


Koppeling met de praktijk

Om de cursus goed aan te laten sluiten op de praktijk van de school, zal er voorafgaand een intake worden gehouden. Dit is van belang om de cursus aan te laten sluiten op de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om met het thema aan de slag te gaan in de school. Naast aandacht voor de didactische vaardigheden zal er ook aanspraak worden gedaan op de pedagogische vaardigheden van de leerkracht. Als leerkracht krijg je inzicht in het preventief en curatief handelen ten aanzien van online pesten. Tenslotte geven we je tools mee die je kan inzetten in de dagelijkse praktijk. Je zal beter in staat zijn om te anticiperen op het online pesten als school en als leerkracht.


Aanvullende nazorg

Het doel van de cursus is om je kennis en vaardigheden te vergroten. Daarmee kun jede aanpak van online pesten versterken in de school. Toch kan het voorkomen dat je bij de implementatie van je werkwijze tegen knelpunten aanloopt, of dat je met vragen zit. Om die reden biedt Cedin een passende nazorg. Je kunt na de scholing twee keer een beroep doen op online hulp van Cedin.

Interesse in deze cursus?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Er zijn nog geen data gepland. Wil je een seintje ontvangen als deze incompany training weer van start gaat?

Wat is een incompany cursus?

Een incompany cursus is een groepstraining binnen jouw organisatie, waarvoor je zelf de deelnemersgroep samenstelt. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de cursus worden aangepast aan jullie situatie.

Cursusleider