Het traditionele onderwijs, het jaarklassensysteem, blijkt niet de ruimte te bieden die kinderen nodig hebben in deze tijd. Naast het meegeven van een goede uitgebreide basiskennis willen we de kinderen vaardigheden aanleren die passen bij het functioneren in de maatschappij van de toekomst.
Wie zijn onderwijs anders durft te organiseren, boekt daar winst op. Voor zowel de leerling als de leerkracht, op cognitief en pedagogisch vlak, waarbij recht wordt gedaan aan verschillen en talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Dit sluit aan bij het leren in de 21e eeuw en is een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Door het doorbreken van het traditionele jaarklassensysteem ontstaan nieuwe mogelijkheden.
De vraag die dan vaak bij scholen opkomt is: ‘Moet ik bij anders organiseren van het onderwijs mijn hele schoolorganisatie omgooien en letterlijk de muren doorbreken?’ Ons antwoord: ‘Dat kan, maar het kan ook heel klein.’ Voorop staat in ieder geval dat er kwalitatief goed onderwijs geboden wordt, je staat immers aan de basis die je legt bij de kinderen voor hun toekomst.
In de praktijk
Cedin begeleidt teams bij het anders organiseren van het onderwijs. Onze begeleiding bij dit proces is altijd toegespitst op de specifieke situatie in jouw school en jouw team. De ambities die je als school hebt, bepalen de intensiteit van het begeleidingstraject. Voorwaarde voor elk traject is het hebben van een heldere visie, maar ook hierin kunnen we samen aan de slag!
Als je juist klein wilt beginnen, kun je denken aan begeleiding bij het vormgeven van een leerplein of het samenwerken tussen verschillende groepen.
De ervaring leert dat het samen optrekken in het proces prettig werkt, evenals het werken met een stuurgroep. Op die manier kan er voortdurend gemonitord worden hoe de kanteling verloopt, hoe hoog het tempo van de begeleiding kan en moet zijn en waar men in de praktijk tegenaan loopt. Samen maken we een plan en een planning. Loopt het tussendoor anders, dan schakelen we met je mee.
Tijdens een gratis informatiebijeenkomst vertellen we meer over de mogelijkheden van het anders organiseren van je onderwijs en hoe Cedin je hierin kan begeleiden.
We gaan in op vragen als:
Lees hier wat anderen vinden van onze online bijeenkomsten.