Sterk praktijkgericht

Online of bij jou op locatie

Beschikbaar in heel Nederland

Deze pagina delen:

De eerste zes jaar in het leven van een kind zijn cruciaal voor zijn verdere ontwikkeling en schoolloopbaan. Ondersteuning en stimulering door de ouders is hierbij essentieel. Door VVE Thuis leren ouders, met gestructureerde materialen, hun kind te ondersteunen en spelenderwijs te stimuleren. Zo maakt het kind een zo goed mogelijke start in het basisonderwijs.


Over VVE Thuis

VVE Thuis is een methode waarbij ouders gestimuleerd worden om thuis activiteiten met hun kinderen te ondernemen. De methode bevat verschillende themaboekjes met elk verschillende soorten activiteiten. De activiteiten sluiten aan bij de bestaande VVE programma’s zoals Startblokken, Uk & Puk en Piramide.


Hoe werkt het?

Het VVE Thuis pakket bestaat verschillende themaboekjes met activiteiten die ouders thuis met hun kind kunnen uitvoeren. De materialen bestaan bijvoorbeeld uit praatplaten, puzzels, voorlezen, liedjes enzovoort. Daarnaast krijgen ouders ook online digitale prentenboeken, liedjes en activiteiten aangeboden. Voorbeelden van thema’s zijn: Kunst, Jij en ik, Herfst, Zomer en Verkeer. Er zijn themapakketen voor zowel peuters als kleuters.

Rond ieder thema dat op de peutergroep wordt uitgevoerd, wordt minimaal één ouderavond georganiseerd. Hierin leren de ouders hoe ze de activiteiten met hun kind kunnen uitvoeren, krijgen informatie over de ontwikkeling van kinderen en wisselen ervaringen uit over opvoeden. Het is mogelijk om samen met een adviseur van Cedin de eerste ouderbijeenkomst voor te bereiden en uit te voeren.


Aantal thema’s

Je bepaalt zelf hoeveel en welke themaboekjes aan de ouders worden aangereikt. Geadviseerd wordt per jaar minimaal acht themaboekjes te behandelen, maar als het VVE-programma meer thema’s behandelt, krijgen de ouders natuurlijk ook meer themaboekjes.


Sterke punten

VVE Thuis is flexibel in te zetten. Je bepaalt zelf het aantal themaboekjes en ouderbijeenkomsten. Ouders krijgen concrete materialen en ondersteuning om hun kind te stimuleren. Je krijgt op een laagdrempelige manier contact met ouders en je werkt gestructureerd en effectief aan ouderbetrokkenheid. Peuters en kleuters hebben veel plezier én een stimulerende interactie met hun ouders.


Welke materialen zijn er?

VVE Thuis heeft themaboekjes met de activiteiten voor thuis, een spelbord en voorleesboekjes. Ook zijn er folders voor ouders en een handleiding met informatie over de achtergrond, de opzet, inhoud en de overdracht aan ouders. De ouders hebben werkmaterialen nodig zoals een schaar, lijm, kleurpotloden en vouwblaadjes. Tot slot krijgen de ouders een online account bij Spelend Leren Thuis Online waar zij steeds een aantal leuke activiteiten vinden, die zij met hun kind kunnen doen.


Train de trainer cursus

Om VVE Thuis goed te kunnen inzetten volg je een korte ‘train de trainer’ cursus. Je leert hoe je ouders kunt trainen in VVE Thuis en je wordt wegwijs gemaakt in de verschillende thema’s.


VVE Thuis is ontwikkeld door het NJI. Cedin beschikt over een officiële licentie om de cursus te kunnen geven. Het VVE Thuis pakket kan alleen worden besteld als je de cursus gaat volgen.De training bestaat uit:

  • 3 dagdelen
  • 1 terugkom/intervisiebijeenkomst


Optioneel toe te voegen:

  • observatie op locatie, met feedback

Deze training is bedoeld voor leidsters en pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderopvang. Leerkrachten van groep 1 en 2.

Reactie van oud-deelnemers

Peuterspeelzaal Drie Turven Hoog in Musselkanaal

“Ouders hebben het erg leuk gevonden en waren enthousiast. Naar de leidsters toe hadden ze alleen maar positieve verhalen. Ze gaan de komende weken met hun kinderen de activiteiten doen en laten de volgende keer iets zien wat ze gedaan hebben. De meerwaarde was ook dat ouders zelf met ideeën kwamen aandragen waar andere ouders weer iets aan hadden.”

Inschrijven

Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat?


Trainers

Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd of de training bij jou/jouw team past?

Neem dan contact op met de adviseur of vraag trainingsadvies aan.


Vraag trainingsadvies aan