Sterk praktijkgericht

Online of bij jou op school

Beschikbaar in heel Nederland

Deze pagina delen:

Mindfulness is een manier van leven. Leven met aandacht in het ‘nu’. In de huidige maatschappij zijn er altijd en overal prikkels. Onze telefoon, de games, de 24 uurs economie. We leven vaak niet in het ‘nu’, maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal moet gebeuren, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons vaak meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.


Mindfulness in het onderwijs

Leerkrachten doen hun werk met hart en ziel. Kinderen leren met plezier nieuwe dingen en gaan graag naar school. Toch ervaren veel kinderen en leerkrachten stress in het onderwijs door de onrust in de klas, opvallend gedrag, werkdruk, enzovoort. Je kunt jezelf, en je leerlingen, trainen om innerlijke rust, aandacht en bewuste aanwezigheid te hebben, maar hoe doe je dat? De praktische workshop ‘Mindfulness in het onderwijs’ geeft antwoord op deze vraag.


Het trainen van bewuste aandacht

Goed onderwijs gaat niet alleen over cognitieve vaardigheden; sociaal- emotionele vaardigheden en een veilig klimaat zijn voorwaarden om tot leren te kunnen komen. Om kinderen op hun eigen niveau te laten presteren is innerlijke rust en bewuste aandacht nodig. Om zelf goed les te kunnen geven is ook innerlijke rust, aandacht en bewuste aanwezigheid nodig. Gelukkig kun je dit trainen.


De basis van mindfulness is oefenen in bewuste aandacht:

  • Aandacht voor dit moment. Aandacht voor ‘nu’.
  • Aandacht voor je adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk.
  • Aandacht voor de momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien.

Als je hiermee aan de slag gaat zal dit in de klas zal de concentratie bevorderen en de actie-reactie verminderen. Leerlingen leren beter om te gaan met (pieker) gedachten en vervelende gevoelens. Ook ontstaat er meer onderling begrip in de klas. Bij leerkrachten zal dit onder andere resulteren in meer overzicht, een voldaan gevoel en minder werkdruk.


Na de workshop..

  • Weet je wat mindfulness is en wat mindfulness juist niet is
  • Weet je wat mindfulness kan betekenen voor de klas
  • Weet je wat mindfulness kan betekenen voor de leerkracht
  • Heb je zelf oefeningen ervaren
  • Kan je zelf oefeningen aanbieden in de klas


Trainer

De workshop 'Mindfulness in het onderwijs' wordt verzorgd door Ingrid Wijbenga. Ingrid combineert haar functie als leerkracht met het geven van mindfulness trainingen aan kinderen, jongeren en leerkrachten vanuit haar eigen bedrijf Frosk.nu Vanaf 1 februari 2018 werkt Ingrid samen met Cedin.

Deze workshop bestaat uit 1 bijeenkomst.

Geïnteresseerden uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.


Inschrijven

Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat?


Trainer

Siska Hummel

RegiomanagerMeer weten over Siska Hummel?

Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd of de training bij jou/jouw team past?

Neem dan contact op met de adviseur of vraag trainingsadvies aan.


Vraag trainingsadvies aan