Lesson Study

Training

Sterk praktijkgericht

Online of bij jou op school

Beschikbaar in heel Nederland

Deze pagina delen:

Lesson Study is een relatief nieuwe methode die leerkrachten en scholen kunnen gebruiken om heel gericht hun onderwijs te verbeteren en de eigen deskundigheid te vergroten. Bij Lesson Study onderzoekt een groepje leerkrachten hoe een onderwijsprobleem van de leerlingen aangepakt kan worden. Hiervoor wordt de onderzoekscyclus ingezet. De leerkrachten verkennen samen het probleem en ontwerpen gezamenlijk een onderbouwde onderzoeksles gericht op het oplossen van het onderwijsprobleem.

Vervolgens geeft een van de leerkrachten de les en observeren de andere groepsleden ter plekke hoe de leerlingen reageren op de les. Hierover worden gegevens verzameld die door de groep leerkrachten bestudeerd worden. De bevindingen gebruiken de leerkrachten om de aanpak te verbeteren en daarmee hun deskundigheid te vergroten. Hiermee wordt een nieuwe cyclus gestart.


Opbouw van de training

Het traject bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 à 3 uur. De adviseur begeleidt de leerkrachten in het uitvoeren van de onderzoekscyclus door bijvoorbeeld mee te denken over een goede onderzoeksvraag, het vinden en interpreteren van wetenschappelijke literatuur, en het verzamelen en bestuderen van gegevens. De bijeenkomsten vinden bij voorkeur op schoolniveau plaats, maar zouden ook op bovenschools niveau verzorgd kunnen worden.


Doel van de training

De leerkrachten kunnen volgens de onderzoekscyclus (o.a. een onderzoeksvraag opstellen, wetenschappelijke literatuur vinden en interpreteren, data verzamelen en bestuderen) een effectieve aanpak ontwikkelen gericht op het oplossen van een onderwijsprobleem van hun leerlingen. 


Vier bijeenkomsten van 2,5 à 3 uur

Leerkrachten in het basisonderwijs.

Inschrijven

Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat?


Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd of de training bij jou/jouw team past?

Neem dan contact op met de adviseur of vraag trainingsadvies aan.


Vraag trainingsadvies aan