Sterk praktijkgericht

Online of bij jou op school

Beschikbaar in heel Nederland

Deze pagina delen:

Vergelijk close reading met een speurtocht. In prentenboeken zitten allerlei elementen verstopt die het vinden waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan interessante woorden, gedachtes van de hoofdpersonen, verrassende of spannende gebeurtenissen, grapjes in de tekeningen, et cetera. Met close reading worden de geheimen in een tekst ontdekt en dat kan ook met kleuters! Want wie zijn er nu nieuwsgieriger dan 4- en 5-jarigen!?


Werkwijze

In twee bijeenkomsten gaan we in op het volgende:

Close reading is een vorm van begrijpend lezen waarbij het gaat om de inhoud van de tekst. De tekst is als het ware onderzoeksgebied. Leerlingen ontdekken interessante zaken door het herhaald (voor)lezen. Dat kan gaan om kennis, maar ook om details in een verhaal waardoor ze de verhaallijn beter begrijpen, grapjes in de tekst ontdekken of hun eigen mening over een bepaalde kwestie kunnen geven. Close reading kan ook heel goed met kleuters. Authentieke prentenboeken zijn een fantastische bron voor close reading. Maar ook informatieve boeken kunnen gebruikt worden, of een mooi gedicht of zelfs een aankondigingsposter!

Inhoud

In de eerste bijeenkomst leer je de basisprincipes van close reading en krijg je handvatten om zelf lessen te maken. We gaan samen oefenen aan de hand van een leuk prentenboek.

In de tweede bijeenkomst krijg je nieuwe inspiratie met andersoortige teksten en gaan we verder oefenen met elkaar op interactieve, coöperatieve wijze. Lekker aan de slag dus.

Doel

Het doel van de training is om inzicht te krijgen in de werkwijze en mogelijkheden van close reading in de kleutergroep. Door de praktische voorbeelden en het workshopgedeelte krijg je ideeën voor in je eigen praktijk. Met close reading kun je begrijpend luisteren naadloos laten aansluiten bij je thema, project of interesse van de leerlingen!

Deze training bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2,5 uur.

Leerkrachten van groep 1 t/m 3.

Inschrijven

Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat?


Trainer

Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd of de training bij jou/jouw team past?

Neem dan contact op met de adviseur of vraag trainingsadvies aan.


Vraag trainingsadvies aan